‘Alchymist’

‘Alchymist’ (Kordes 1956) er en oppsiktsvekkende rose. Mitt eksemplar ble plantet i april 2003, det var en av de første jeg plantet på hytta. Jeg kjøpte den på Randesund planteskole hvor den hadde stått i en bøtte. Alle rosene der sto i minimum 5 liters potter på den tiden, men de var ikke av de billigste på markedet. Rosen fikk et stort hull og en bøtte fra biodassen i bunnen av hullet. Kanskje det var dette som gjorde at den satte i gang å vokse som et uvær. Andre sommeren nådde den fire meter.

'Alchymist' (Kordes 1956)

Som det går frem av bildene varierer blomsterfargen ganske mye. Den starter med gulorange knopper som utvikler seg mer mot rødt gjennom blomstringen. Ofte har kronbladene ulik farge, fra gult til orange og rosa. Dessuten varierer fargen med vær og temperatur. Fargen er mørkest i kaldt vær og blekes i sollys.

Av en eller annen grunn er det mange forfattere som regner ‘Alchymist’ som en buskrose. Charles Quest Ritson har den ikke en gang med i sin bok om klatreroser, «Climbing Roses of the World», som er en av mine favorittrosebøker. Lars-Åke Gustavsson nevner den bakerst i avdelingen for klatreroser i «Rosor för nordiska trädgårdar». Der står den blant «Moderna buskrosor som kan användas som klätterrosor».

Av og til regnes den blant Kordesiihybridene. Den ser sånn ut, men er en krysning mellom Wichuranahybriden ‘Golden Glow’ (Brownell, Usa 1937) og en eplerosehybrid, Rosa eglanteria sp. For meg er den definitivt en klatrerose på linje med ‘Flammentanz’, ‘Dortmund’, ‘Leverkusen’, ‘Wilhelm Hansmann’ og de andre Kordesiirosene.