‘Betty Bland’

I Kanada er det viktig at rosene er hardføre, at de tåler kalde vintre. Det gjør ‘Betty Bland’ som ble laget av Dr. Frank Leith Skinner i 1925. Men den trives også godt i Bergen, der den står i rosariet på Milde.

'Betty Bland' (Skinner 1925)

Rosen er merket «Moderne buskrose», men den skiller seg fra de andre rosegruppene fordi den har et annet opphav enn det som er vanlig. Den er en krysning med Rosa blanda, Labradorrose. Det er det ikke så mange roser som er. Skinner mente visstnok selv at pollensorten var remontantrosen ‘Captain Hayward’ (Bennet, 1893), men det har vist seg å ikke stemme, fordi det ville gitt en triploid rose. ‘Betty Bland’ er diploid og ‘Captain Hayward’ tetraploid. (http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.16762).

Lars-Åke Gustavsson plasserer rosen blant «Sorter utan grupptilhörighet» i sin bok «Rosor för nordiska trädgårdar», bind 1. Rosa blanda ble benyttet i foredlingsarbeidet på 1900-tallet og har resultert i noen sorter, påpeker han, men «‘Betty Bland’ er den bästa.»

‘Betty Bland’ får nesten ingen nyper, men vakre høstfarger. Det betyr at den kan nytes utover høsten, i hvert fall til slutten av oktober.

Merket med: