«Roses by Ping»

Skjermdump fra Youtube

I sommer møtte jeg roser fra en foredler jeg ikke har vært borte i tidligere. Det skjedde i Trädgårsföreningen i Göteborg og foredleren er Ping Lim:林 彬 . Han har foredlet roser i Usa siden 1980-tallet, i begynnelsen for firmaet Bailey Nurseries i Oregon. Under finanskrisen på begynnelsen av 2000-tallet mistet han jobben og startet sitt eget firma «Roses by Ping». Han har hatt stor success med sine fargesterke roser som han hevder er sykdomsfrie, hardføre og lettstelte. I en video som ligger på Youtube blir han kalt «roseforedler for det 21 århundre». Rosene hans er premiert i ulike sammenhenger.

‘All The Rage’ (Ping Lim 2000)

Den nevnte videoen er fra foredraget «Hybridizing for the Future» som Ping Lim holdt på American Rose Society Convention høsten 2012. Der forteller han blant annet om roseserien «Easy Elegance Collection» som er utviklet for kaldt klima. Rosene blir testet på et felt i Skellefteå i Sverige som ligger i herdighetssone 4/5. Rosene i «Easy Elegance Collection» er på egen rot «fra dag én». En av rosene i serien er ‘All That Rage’, introdusert i 2000. Den er en krysning av den kanadiske rosen ‘Morden Centennial’ (Marshall 1972) og ‘All that Jazz’ (Twomey 1991) og markedsføres som en «Improved ‘All That Jazz’ with hardiness».

‘Day Dream’ (Ping Lim 1994)

‘Day Dream’ er en annen av rosene som presenteres på firmaets hjemmeside. Der står det «Performs best in cooler zone (e.g., Sweden)«. Denne rosen ble introdusert allerede i 1994, i tiden hos Bayley Nurseries. Rosen er en krysning av ‘Lavender Dream’ (Ilsink 1983) og ‘Henry Kelsey’ (Svejda før 1984), en annen hardfør kanadier.

Ping Lim påstår at enkelte er fornærmet på ham fordi han lager sykdomsfrie roser, og dermed tar bort utfordringen med å dyrke dem. Hmm… En av rosene som skal være helt sykdomsfri er ‘Kiss Me’ fra 1994. Den skal ha fått navnet sitt nettopp på grunn av dette. Flere av rosene har andre friske navn som ‘High Voltage’, ‘Funny Face’ og ‘Head Over Heels’. Mange har også friske farger.

Jeg vet ikke om noen i Norge som har prøvd noen av disse rosene, men mye tyder på at noen av dem skal kunne egne seg her.

I galleriet nedenfor finnes bildene jeg tok av Ping Lims roser i Göteborg i månedsskiftet juni/juli i år.

Ping Lim, 林 彬 (USA)