10 favorittroser

Hvilken rose er favoritten din? Dette er et vanlig spørsmål — og helt umulig å svare på. Men kanskje går det an å plukke ut et par håndfuller som kan komme på en liste over favoritter? Dette har jeg tenkt på i sommer, og har kommet fram til følgende, i alfabetisk rekkefølge:

‘Alchymist’ (Kordes 1956). Fordi den har så vakkert fargespill. Det er dessuten en av de rosene jeg har hatt lengst, og jeg har skrevet et innlegg om den tiligere: https://rosebilder.no/press/2019/01/18/alchymist/

‘Blairii nr. 2’ (Blair, før 1834). Fordi den har de store, utrolig vakre og velduftende blomstene. Den blomstrer tidlig, og ikke så mange ukene, men hilser meg alltid velkommen når jeg kommer til hytta i sommerferien.

‘Bobbie James’ ( Sunningdale Nursery, 1961). Fordi den er størst! Dette er en monsterrose, og den som bidrar mest til duften i hagen. Og de tusener av blomster lokker til seg hundrevis av insekter. Bier, veps, biller og blomsterfluer.

‘Climbing Étoile de Hollande’ (Leenders, 1931). Fordi den dufter best. Den har en sterk og god, svært sammensatt duft. Blomsten er kanskje den største i hagen og fargen er det ikke noe å utsette på.

‘Compassion’ (Harkness 1972). Jeg glemmer alltid hvor vakker den er. Den står litt inneklemt i en krok, men blomstrer fra juni til november. Duften er stor, og blomstene uvanlig vakre.

‘Long John Silver’ (Horvath, 1934). Fordi den er hvitest. Den får lange, kraftige skudd med de hviteste, tett fylte blomster. En gang gikk den helt opp til mønet på hytta. I blant har den et svakt gult eller rosa skjær mitt i, men i hovedsak er den bare hvit hvit.

‘The Garland’ (Wells, UK 1835). Fordi den er eldst. Den ble dyrket frem allerede i 1835 og regnes for å være den første kjente krysningen med Rosa moschata. Vakker og litt uvanlig er den også. Jeg skrev om den i august: https://rosebilder.no/press/2019/08/07/the-garland/

‘Souvenir de la Malmaison’ (Beluze, 1843). Den jeg ikke kan være uten. Den har dødd i hagen to ganger. Nå har jeg den for tredje gang. I mange år hadde jeg bilde av den på bankkortet.

‘Wichmoss’ (Barbier 1911). Spesiell og uvanlig. Dette er, så vidt jeg vet, den eneste moserosen blant slyngrosene. Jeg fikk kjøpt den fra legendariske Gerd Anvik i 2006. Det var alltid en ekstra rose med i pakken når jeg kjøpte fra henne. ‘Wichmoss’ finnes nok mange steder i Norden, men jeg har aldri sett den noe annet sted enn i min egen hage.

‘Zéphirine Drouhin’ (Bizot, 1868). Dufter sterkt og blomstrer alltid. Den er i blomst kontinuerlig fra mai til november. I år startet blomstringen i april. Jeg har tre eksemplarer av den. To hjemme og en på hytta.

Ni av ti på listen er klatre- eller slyngroser. Det sier litt om mine prioriteringer.

10 favoritter

4 kommentarer til «10 favorittroser»

  1. Fantastisk vakre roser 🌸 Takk for inspirasjon!

    1. Takk for hyggelig kommentar!

  2. Nydelig og nyttig innlegg som settes stor pris på!

    1. Takk til deg!

Lukket for kommentarer.