‘Madame Boll’

‘Madame Boll’ er den eneste rosen vi har etter foredleren Daniel Boll. Boll utvandret til Usa fra Sveits og startet sin virksomhet i Bloomingdale, en landsby som var en del av Manhattan i New York på 1800-tallet. Han var visstnok mest kjent for sine kameliaer, men lagde også en håndfull roser. ‘Madame Boll’ fra 1858 er den eneste av disse som er bevart.

Ryktet forteller at franske foredlere tok rosen til Europa og markedsførte den som sin egen under navnet ‘Comte de Chambord’. Eller var det kanskje omvendt? Det fantes en ‘Comte de Chambord’ som er kreditert Moreau og Robert før 1868, men det er usikkert om dette er samme rosen.

‘Comte de Chambord’ som stammerose på Gimle gård.

Det som er nokså sikkert er at rosen som nå er i salg under de to navnene er identiske. «Begge» rosene grupperes blant Portlandrosene, mens jeg har sett ‘Mme Boll’ gruppert blant remontantrosene og ‘Comte de Chambord’ som høstdamascener. Jeg kjøpte et eksemplar ‘Comte de Chambord’ på mitt lokale hagesenter i 2007. Den klarte seg dessverre ikke lenger enn til 2012.

I den historiske rosehagen på Gimle i Kristiansand har rosen stått i mange år som stammerose. Der er den navngitt som ‘Comte de Chambord’, kanskje fordi navnet lyder mer romantisk enn ‘Madame Boll’ og derfor passer bedre i historiske omgivelser?

Jeg har sett rosen så langt nord som i Wij Trädgårdar i Ockelbo i Sverige, så det er tydelig at den er hardfør. Nesten alle bildene i galleriet nedenfor er tatt på Gimle. To er tatt i min hage i Bergen, før rosen døde. Noen av de samme bildene finnes dessuten i galleriet med stammeroser.

'Madame Boll' (Boll, 1858)

2 kommentarer til «‘Madame Boll’»

  1. Utrolig gode bilder av en vakker rose, ‘Mme. Boll’. Den så dagens lys i New York i 1843 (ikke 1858, hvor den ble presentert i Frankrike).Da den ble introdusert i Frankrike, ble den ansett som en remontantrose (HR), fordi ‘Baronne Prevost’ var den ene forelderen. I Frankrike brukes kun navnet ‘Comte de Chambord’ om denne vakre portlandsrosen.

    1. Takk! Jeg ser Gustavsson opererer med 1843. Han har sikkert gode kilder. Modern Roses XI sier 1859.


      Alf

Lukket for kommentarer.