Åkerrose

Åkerrose, Rosa arvensis, er en europeisk villrose som er kjent helt tilbake til 1200-tallet, da den ble omtalt av munken, senere biskop, enda senere helgen, Albertus Magnus. Rosen ble først beskrevet av botanikeren William Hudson i Flora Anglica som han ga ut i 1762.

Jeg har sett rosen bli kalt «feltrose» men dette må være feil oversettelse fra svensk (fältros) eller engelsk (field rose). På dansk heter den agerrose. Ellers er rosen kjent under en rekke navn og enkelte mener den er Shakespeares «sweet musk-rose» i «A Midsummer Night´s Dream»:

With sweet musk-rose, and with eglantine;
There sleeps Titania some time of the night,
Lull’d in these flowers with dances and delight;

Den kan også ha vært modell for «The White Rose of York», merket til en av partene i de langvarige «Rosekrigene» i britisk historie.

Åkerrosen har vært mye brukt som hekk i sydligere strøk, og det egner den seg godt til. En slik hekk blir ugjennomtrengelig, da rosen danner tette villniss av tynne, tornefulle grener. Kanskje vil den kunne brukes på samme måte i milde strøk hos oss også. Den trives i hvert fall godt på Milde i Bergen, hvor bildene i dette innlegget er tatt.

Av en eller annen grunn har jeg ikke bilder av nyper på denne rosen. Kanskje må jeg tolke dette dit hen at den setter sparsomt med frukt, men dette må jeg undersøke nærmere. Nyper setter den i hvert fall og den er opphav til en rekke hybrider. ‘Venusta Pendula’ og ‘Splendens’ er kanskje de mest kjente.

Rosa arvensis, Åkerrose