«Arne» (syn. ‘Ran’?)

En av de første gangene jeg besøkte rosariet i Trädgårdsföreningen i Göteborg kom jeg over en rose merket «Arne». Det var en over 2 meter høy busk med halvfylte, rosa blomster. Rosen ble oppdaget av Rein Lae Solberg på Norges Landbrukshøyskole på 1980-tallet og han krediterte den Arne Lundstad. Solberg har en fyldig artikkel om Lundstad på sin hjemmeside: http://www.roserein.no/lundstad.htm. Der lister han opp Lundstads roser og skriver deretter:

I tillegg til disse rosene fant jeg i midten av 1980 årene en spesiell rosebusk i en hekk med R. francofurtana ‘Splendens’ (Frankfurt) på Norges Landbrukshøgskole. Arne Lundstad døde før jeg fikk spurt ham om denne rosen. Jeg satte den i min egen hage og har senere kalt den for ‘Arne’. Den er en buskrose med doble, mellomstore, rosa blomster med gule støvdragere. Remonterer ikke, men er blomsterrik og hardfør. Antakelige foreldere er Schneezwerg x R.gal. Splendens. Ikke i salg. Sorten er ikke registrert. 

Da jeg kom hjem oppdaget jeg at jeg hadde bilder fra oktober 2004 av samme rose i rosariet på Milde i Bergen. Bildene viste kun bladverk, med vakre høstfarger. I juni 2009 fikk jeg se blomster på rosen samme sted. Blomstringen fortsatte ut september så det er underlig at Solberg skriver at den ikke remonterer. I oktober fikk jeg på nytt se den i sprakende høstfarger.

De senere årene har man fått mistanke om at «Arne» i virkeligheten er ‘Ran’, en rose man trodde var gått tapt. Solberg har den i sin liste over Lundstad-roser med denne omtalen: «Ran (busk) rosa (R.majalis x R.helenae ‘Hybrida’) ant. utdødd».

Rosen er nå tatt inn i prosjektet Nordiske roser som «har som mål å rette søkelyset mot friske og dyrkningsverdige roser som er dyrket fream i de nordiske landene» (Rosebladet 2/2018). I prosjektet omtales rosen som ‘Arne’ (syn. ‘Ran’) Arne Lundstad 1972, med Rosa rugosa X Rosa helenae ‘Hybrida’ som opphav. Du kan også lese om prosjektet på sidene til Svenska Rosensällskapet: http://www.svenskros.se/nordiska-rosor-nri

Her er flere bilder av rosen, tatt i Göteborg og Bergen:

'Ran' (Lundstad, før 1972)