Grevinne Chotek

Første gang jeg ble oppmerksom på grevinne Marie-Henriette Chotek var da jeg besøkte rosehagen til Ellen og Hugo Lykke i Søby på Jylland i 2009. Der sto ‘Gräfin Marie Henriette Chotek’, en slyngrose som var ny for meg. Rosen var formert opp og sto på rad og rekke for salg, i tillegg til at det vokste et vel 2 meter høyt eksemplar bundet opp mot en stolpe i hagen. ‘Gräfin Marie Henriette Chotek’ ble introdusert av tyskeren Peter Lambert i 1911 og oppkalt etter den slovakiske grevinnen med det klingende navnet Henrieta Hermína Rudolfína Ferdinanda Marie Antonie Anna Chotková. Rosen er en multiflorahybrid, oppgitt å være en krysning av ‘Farquhar’ (Dawson 1903) og tehybriden ‘Richmond’ (Hill 1904).

Grevinnen ønsket å skape en rosehage ved slottet som ligger i Dolná Krupá ved foten av Karpatene, et rosarium som skulle konkurrere med dem i Sangerhausen og Paris. Hun ble aldri gift og kunne ofre all sin tid på rosedyrking. Grevinnen deltok personlig i arbeidet med rosene og pleiet vennskap med tidens fremste roseforedlere, blant andre Peter Lambert, Wilhelm Kordes, Hermann Kiese, og Rudolf Geschwind. De var på sin side beæret av samarbeidet med henne og minst to av dem lagde roser som fikk hennes navn.

Andre gang jeg støtte på grevinnen var i rosehagen i Gerlev på Sjælland fire år senere. Der fant jeg et skilt med navnet hennes, men rosen som sto der var ikke den samme som jeg kjente fra Søby. Årstallet var det samme, 1911, og det finnes faktisk en annen ‘Gräfin Chotek’ introdusert av Hermann Kiese samme år som Lamberts rose. Men denne rosen fremsto som mer moderne, og navnet skal uansett ikke være ‘Gräfin Marie Henriette Chotek’. På den annen side har jeg ikke funnet noen entydig beskrivelse av Kieses ‘Gräfin Chotek’, så helt sikker er jeg ikke.

Feilmerket rose i Gerlevparken?

Da Rudolf Geschwind døde i 1910, fikk grevinnen hele rosesamlingen hans flyttet til hagen i Dolná Krupá. Over 2000 planter ble pakket og sendt og dette kan ha reddet mye av Geschwinds arbeide. Mange av rosene hans havnet senere i Sangerhausen.

Under første verdenskrig arbeidet grevinne Chotek som sykepleier blant skadde soldater. Da krigen var over var mye av rosehagen ødelagt. Hun prøvde å bygge den opp igjen men det fantes ikke økonomi eller støtte til dette arbeidet. Utover 20- og 30-tallet forfalt hagen ytterligere men ‘Geschwinds Nordlandrose II‘ ble introdusert av grevinnen i 1929. Hun døde i 1946. Les mer om henne og hagen på Wikipedia.

'Gräfin Marie Henriette Chotek' (Lambert 1911)