Wij Trädgårdar i Ockelbo

Rosariet i Wij. ‘Agatha’ i forgrunnen.

I juli 2011 besøkte jeg et nydelig rosarium i Sverige, tre mil nord for Sandviken i Gästrikland. Rosariet ligger nærmere bestemt i Wij Trädgårdar i Ockelbo. Jeg ble imponert over rosene i hagen og da jeg kom hjem satte jeg meg straks ned og skrev en artikkel til Rosebladet. «Wij Trädgårdar — 250 roser i sone 5» sto i nummer 3/2011 side 18-22.

Den første rosen som var avbildet i artikkelen var Francofurtanarosen ‘Agatha’. Bildet til venstre viser hagen med ‘Agatha’ i forgrunnen. Flere bilder kan sees i galleriet.

‘Spek´s Improved’

Pimpinellerosene var naturlig nok avblomstret da jeg besøkte hagen, men jeg fotograferte 72 sorter som var i blomst. Av dem var 19 roser jeg ikke hadde i bildebasen fra før. I galleriet under teksten her har jeg tatt med roselisten jeg fikk da jeg var i hagen. Der er rosene jeg fotograferte krysset av.

En av rosene jeg så for første gang, og nevnte i artikkelen, var Rosa X spaethiana ‘Spek’s Improved’. Det var den eneste rosen som ikke ble beskåret men fikk vokse fritt i rosariet hvor den dannet en naturlig rosebue på 2,5 meter som man kunne passere under. Siden har jeg sett rosen på Gimle i Kristiansand, en funnrose fra Mandal.

Roser tagget «Ockelbo»

Alle bildene jeg legger i galleriene her blir tagget med stedet de er fotografert. Til høyre for blogginnleggene her på siden er en roternede «sky» av disse taggene under overskriften «Rosehager». Klikker du på «Ockelbo» vil du komme til de bildene jeg har lagt ut fra denne hagen til nå. Eller du kan klikke på denne lenken: https://rosebilder.no/press/bwg_tag/ockelbo/ I skrivende stund er ca 70 rosebilder tagget «Ockelbo».

En av de andre rosene jeg så for første gang i Ockelbo var den kanadiske ‘Prairie Dawn‘ (Harp, 1956). Den er ikke så vanlig og jeg har hittil ikke sett den andre steder.

Roselisten fra Wij er nå tilgjengelig på nett. Den er noe redusert i antall i forhold til listen jeg har, fra 2009. Men ellers ser den ut til å romme omtrent de samme sortene. 2019-listen er tilgjengelig her: https://www.wij.se/wp-content/uploads/2019/08/Roslista-2019.pdf

Wij Trädgårdar, Ockelbo