I et gammelt maleri

‘Old Blush’

Av og til koser jeg meg med gamle nummer av Rosebladet. I nr. 2/2007 har jeg nettopp gjenlest en artikkel av Hellmut Merker, en av initiativtakerne til rosesamlingen ved Fredriksdals Friluftsmuseum i Hälsingborg. Artikkelen handler om roseimport fra Kina på 1700-tallet, og spesielt til Uppsala i Sverige i 1752. Linné døpte en av rosene Rosa sinica. Senere ble kinaroser importert ved flere anledninger og de satte i gang en roserevolusjon i Europa som resulterte i remonterende roser og senere de moderne rosene som startet med tehybridene midt på 1800-tallet.

Merker gjør et poeng av at rosehistorien ville sett helt annerledes ut om kinarosene var blitt tatt i bruk allerede midt på 1700-tallet. Da ville vi ikke fått alle de hundrevis av gallica-, alba-, centifolia- og damaskrosene. De ville blitt overstrålet av kinarosenes farger og blomstring.

Samtidig antyder han at kinarosene kan ha kommet til Europa langt tidligere. Han viser til genetikeren Charles Chamberlain Hurst (1870 – 1947) som skal ha identifisert kinaroser i et maleri av Agnolo Bronzino fra 1500-tallet. Han skriver ikke hvilket maleri det dreier seg om, men jeg tenkte straks på det fantastiske verket som kalles «Allegori over Venus, Cupido, Dårskapen og Tiden» og som befinner seg i National Gallery i London. Jeg så bildet der for over 20 år siden, og det har både før og siden krysset min vei på ulike måter. Nå altså igjen.

Etter litt søking på nettet dukket referansen til Hurst også opp i en bok av Andrea Di Robilant. Det er en spennede historie om jakten på  historiske roser i Nord-Italia. Her identifiserer han nettopp dette maleriet, malt i 1544-45. Di Robilant siterer Hurst:

«The small rose pink flowers with translucent petals, incurved stamens, reflexed sepals and small firm ovate shining leaflet are precisely those of the Pink China.»

Hverken Merker eller Di Robilant har direkte henvisning til bøker av Hurst. Derimot har begge Graham Stuart Thomas, som var elev av Hurst, i litteraturlistene. Merker angir Stuart Thomas´ The Old Shrub Roses som kilde, uten årstall. Det finnes to utgaver, originalen fra 1955 og en revidert utgave fra 1979. Di Robilant har to andre av bøker av ham i «Selected Bibliography»; The Graham Stuart Thomas Rose Book (1994) og An English Rose Garden (1991).

Litteratur
Hellmut Merker: Den første Kina-importens tornerosesøvn. Rosebladet 2/2007, s. 32-33.
Andrea Di Robilant: Chasing the Rose: An Adventure in the Venetian Countryside. 2014. ISBN 978-0-307-96292-8.

Chinensis, Kinaroser