‘Semiplena’ ved Studentsenteret

Skjermdump fra «Konrads rosevandringer» 2012

I 2012 postet jeg et innlegg på «Konrads rosevandringer»; Georg Johannesen og ‘Semiplena’, med bilder av denne rosen på Georg Johannesens plass ved Studentsenteret på Nygårdshøyden i Bergen. Rosene var da forholdsvis nyplantede, antakelig ble de satt ned i 2010 eller 2011. Nå er rosebuskene vel etablert og i disse dager blomstrer de for fullt.

Et av poengene mine var den gang at rosene var satt inntil muren med sitater av Georg Johannesen, kunstnerisk utformet av Rune J. Svendsen, Einar Nilsson og Anne J. Sæten. Sitatene står der fortsatt, men er ikke de eneste kunstneriske uttykkene på stedet. Sett fra motsatt side av plassen troner Arne Vinje Gunneruds mektige skulptur «Metropolis» i bakgrunnen. Skulpturen måler hele 17 meter og forestiller en storby i miniatyr.

Knopper på ‘Semipena’.

Rosa alba ‘Semiplena’ kalles ofte «Kysthvitose» og finnes i mange gamle hager og på kirkegårder rundt om i Norge. Sorten er variabel, både med hensyn til duft og antall kronblad, og kan likne til forveksling den mer fylte Rosa alba ‘Maxima’. Blomstene på buskene ved Studentsenteret har god duft.