Hvordan har rosene klart vinteren?

Dette er spørsmålet alle rosedyrkere stiller seg på denne tiden av året. Har rosene overlevd? Vil de komme med ny vekst og blomstre denne sommeren selv om de bare ser ut som tørre kvister?

Det har vært en relativt kald vinter, med ned i minus 15 grader i Bergen dette året, men etter en vandring i arboretet på Milde i går kan jeg konstatere at de fleste rosene har overlevd. En del frostskader er det å se, men langt mindre enn etter vintrene 2010 og 2011. Da var det mye svarte grener i bedene og mange roser gikk ut. Jeg skrev om «Sørgelige rosebed« i juni. Året etter benyttet arboretet anledningen til å skifte ut store deler av jorden i bedene og legge ned ny drenering. Se: «Med blanke ark i rosariet«.

‘Barkarole’ er skåret helt ned.

I år ser det altså mye bedre ut men enkelte planter har nok gått ut. Mange av rabattrosene i rosariet må nok skjæres helt ned. Tehybridene er allerede beskåret. ‘Barkarole’ ser sørgelig ut på avstand, men kikker man nærmere etter spirer det fra alle plantene.

‘Kiftsgate’ (Murrell, UK 1954)

Noe uventet er det kanskje at rosehagens største individ, Rosa filipes ‘Kiftsgate’ ser ut til å være helt uten skader. Den har allerede fem centimeter lange skudd 8 – 10 meter oppe mellom grenene på den store eika.

Det er all grunn til å glede seg til årets roseblomstring i Bergen. (Klikk på bildene for større versjoner).