Insektsommer

Jeg har lært mye om insekter denne sommerferien, og jeg er blitt kjent med dem via rosene.

Praktgullbasse, Gnorimus nobilis

Som fersk rosedyrker var jeg kanskje mest opptatt av insektene som gjorde skade. Bladlus, sikader og rosebladveps. Etter hvert ble jeg mer oppmerksom på de andre insektene som besøkte rosene, de som var ute etter pollen eller på jakt etter andre insekter. De pollinerende insektene er jo livsviktige for oss, da de sørger for at nyttevekstene våre blir bestøvet og bærer frukt. Og alle insektene er viktig føde for småfugl. Nå hører vi at insektene er i ferd med å forsvinne, og de siste somrene har det faktisk vært merkbart færre mygg og knott på hytta. Men kanskje er det tilfeldig, forbigående?

Stikkeveps spiser pollen

Denne teksten omhandler insekter som i juli i år besøkte rosen ‘Bobbie James‘ som jeg plantet på hytta i 2008. Nå er den vokst til en stor busk med lange greiner som slynger seg innover i skogen og opp i trærne. Hytta ligger omgitt av høye trær og det er skyggefullt mange steder på tomten. Rosen får sol ca. kl. 10 – 14 sommerstid og blomstrer fra slutten av juni og litt ut i august. Den lange blomstringen skyldes at noen av grenene vokser i skyggen av trærne som står i skogkanten, og der springer de siste blomstene ikke ut før i månedsskiftet. Hele juli er rosen dekket av tusenvis av hvite blomster som sprer en fantastisk duft.

En av de minste biene

Rosen besøkes av hundrevis av insekter i løpet av dagen. De første kommer før solen skinner på rosen ꟷ det er humlene og biene. Etter hvert kommer fluer og veps i et utrolig mangfold. Det må dreie som om flere ti-talls arter ꟷ langt flere enn jeg har klart å bestemme. Når solen står på det høyeste kommer billene; trebukker og gullbasser. De sistnevnte har jeg skrevet om tidligere, i innleggene «Biller på rosene» (april 2020) og «Gullbasser» (august 2020).

Hårgullbasse i flukt

Jeg har lært noe nytt om gullbassene i år. I boken «Insekter i Norge» av Anne Sverdrup-Thygeson leste jeg at de kan fly uten å lette på dekkvingene. Dette er uvanlig for biller og er mulig fordi de har en utskjæring i dekkvingene som flygevingene stikker ut under. Men dette gjelder åpenbart ikke praktgullbasse. Den må åpne dekkvingene før den kan lette, som vi ser av bildet til venstre øverst på siden. Etter noen forsøk fikk jeg også tatt et par bilder av hårgullbasse i flukt og da ser man tydelig at dekkvingene er lukket.

Rutpela maculata inn for landing

Biller er tunge og mange er dårlige flygere. De strever med å lette, og lander ofte nokså ukontrollert i blomstene. Noen ganger bommer de på målet og havner på bakken. Den vanligste trebukken på ‘Bobbie James’ er Rutpela maculata. Den har ikke noe norsk navn i Artsdatabanken, men jeg har hørt navnet gulflekkblomsterbukk, så muligens heter den det. Den ser nokså uelegant ut i flukt, for å si det på den måten.

Stenocorus meridianus

Andre trebukker som har vært på besøk er den mindre, Anastrangalia sanguinolenta, som har røde dekkvinger, og den rødlistede Stenocorus meridianus. Sistnevnte var også på besøk i juli 2015, på ‘Trier’. Jeg har nevnt den i innlegget «Biller på rosene». I år kom det to individer samtidig 8. juli, en med gule ben og en med mørke. Sistnevnte er vist på bildet til høyre. Begge kom tilbake noen dager senere, men da hver for seg. Den siste jeg så var den med gule bein. Den besøkte rosen 15. juli.

De fleste insektene besøker rosene på grunn av pollen. Sommerfugler er ikke interessert i det. De besøker blomster med nektar, men det hender de lander på rosene ved en feiltakelse eller kanskje for å hvile seg.

Rødbeint engrovflue med bytte

Andre som ikke er ute etter pollen er rovinsekter som i likhet med edderkoppene (som ikke er insekter) er ute etter animalsk føde. Blant dem er rovfluer og øyenstikkere. På bildet til venstre er en liten Rødbeint engrovflue, Dioctria rufipes som har fanget det som ser ut til å være en liten bie eller veps. Kanskje det er en bladveps, ja ꟷ at de er til stede kan jeg se på de sammenrullede bladene på mange av de nye skuddene. Men skader fra rosebladveps har jeg sluttet å bry meg om.

Det finnes mange gode verktøy på nettet for å bestemme insekter. «Artsorakelet», https://orakel.artsdatabanken.no, fungerer ofte fint for å komme på sporet etter artene. Der får man ett eller flere forslag som man kan gå videre med i andre kilder. Jeg har også brukt «Spør en biolog», https://www.sporenbiolog.no, og ulike forum på Facebook som «Biller i Norge» og «Norske edderkopper». Jeg har også noen bøker om insekter, men disse fungerer ikke for bestemmelse på artsnivå. Da må man ha spesiallitteratur med bestemmelsesnøkler. Og lupe.

Hottentotthumleflue, Villa hottentotta

Her er en liten liste med insekter som ikke er nevnt i teksten men som jeg tror har vært innom ‘Bobbie James’ denne sommeren:

  • Vanlig hageblomsterflue, Syrphus ribesii.
  • Hvitbåndet humleblomsterflue, Volucella pellucens. (Dette er den som kommer i størst antall).
  • En vedblomsterflue, trolig vanlig, Xylota segnis. Denne er liten, under 1 cm.
  • Dødningehodeblomsterflue, Myathropa florea
  • Hottentotthumleflue (!), Villa hottentotta. Ble navngitt på 1700-tallet. Ville nok fått et annet navn i dag.
  • Gulfotdroneflue, Eristatis pertinax
  • En gullflue, Lucilia sericata.
  • En kjøttflue, trolig Sarcophaga carnaria
  • Markhumle, Bombus pratorum
  • Hagetege, Lygocoris pabulinus
  • Stor vedgraver, Ectemnius cavifrons. En graveveps
  • Rapssommerfugl, Pieris napi

Med forbehold om mulige feilbestemmelser.

Det går an å klikke på bildene i teksten for å se dem i stort format. Ellers har jeg laget et galleri med alle insektbildene (og et par edderkoppbilder) som er satt inn nedenfor. Galleriet kan bli utvidet etter hvert, hvis jeg oppdager nye arter på besøk, eller hvis jeg klarer å bestemme arter på andre bilder jeg tok i ferien.

Insekter på 'Bobbie James'
« 1 av 2 »
Merket med: