Roser i gatekunst: KBR

Jeg har tidligere skrevet om roser i billedkunst, både i renessansemaleri, 1800-talls stilleben og hos prerafaelittene. Denne gangen handler det om gatekunst.

På forsommeren 2020 ble meieriområdet på Minde arena for gatekunstnere, før flere av bygningene skulle rives for å gi plass til boliger. Dette er i mitt nabolag i Bergen, i et område hvor jeg har fulgt byutviklingen de siste 15 årene, med dokumentasjon på mindemyren.no. Bygningene som tidligere tilhørte Tine meierier ble malt både utvendig og innvendig, i en happening som ble omtalt som «et av Norges største gatekunstprosjekter gjennom tidene«.

Skjermdump fra YouTube

Etter sommerferien begynte det å dukke opp roser på veggene, med signaturen KBR. Hun som sto bak opptrådte ikke like anonymt som mange andre gatekunstnere. Da hun tok i besittelse et rom i en av bygningene dokumenterte hun prosessen i en video på YouTube.

Arbeidene hennes ble utført i ulike teknikker, med pensel, spray eller stensil (sjablong). Mange ble malt utendørs, men en del dukket også opp inne i bygningene. Tre av rosene ble malt i en lang korridor i kjelleren under meieriet, der de hadde selskap av mange andre verk. Da bygningene ble revet sent på høsten ble den ene veggen i korridoren fri i dagen, innendørs ble utendørs. Gatekunsten ble herjet av vær og vind, noe ble tagget over og nye konstellasjoner oppsto.

Da jeg besøkte området for et par dager siden var de innerste arbeidene, blant annet en gul rose, skjult bak en haug med knust betong. Tre røde roser var fortsatt synlige, men bygningen bak veggen er tømt for inventar, så det er nok ikke lenge før rivingen starter her også.

KBR har laget roser mange steder i byen, ofte dokumentert av finnere på Facebookgruppen «Gatekunst i Bergen» og på kunstnerens egen Instagram-profil.

Hvis man skal gi seg inn på spekulasjoner om hvilke roser KBR har fremstilt, kan man si at de faller i to kategorier. Noen av dem er formet som rosetter og gir inntrykk av å være tett fylt med kronblad, slik som hos Rosa x centifolia, hundrebladsrosen. Denne kan spores tilbake til 1500-tallet og vi finner den i mange av de eldste blomstermaleriene. Derfor blir den ofte kalt malerrosen. Jeg har nevnt den tidligere i forbindelse med prerafaelittene. De fleste av de historiske rosene har, i likhet med denne, lyse toner i rosa og karmin.

Utsikt fra Løvstien, november 2022.

Den andre gruppen av rosene til KBR er mer høybygde, moderne roser, gjerne i klare røde og gule farger. Gule hageroser ble ikke introdusert før helt på slutten av 1800-tallet, Soleil d´Or regnes som den første. Den ble introdusert av Joseph Pernet-Ducher i Frankrike i 1898 og var avlet frem ved å krysse inn den gule Rosa foetida fra orienten. Soleil d´Or ble opphav til de gule «pernetianarosene» og siden til de fleste moderne roser i gult og oransje. Den mest kjente av disse er tehybriden ‘Peace’ som ble re-introdusert av firmaet Meilland i 1945. Dette er den rosen som er solgt i flest eksemplarer på verdensbasis, og det kan godt være det er denne KBR malte innerst i korridoren på meieriet. Nå ligger den skjult i ruinene.

Roser i gatekunst - KBR