Når man krysser roser får man hybrider, og de fleste hagerosene våre er hybrider som er krysset fram med mye omtanke, prøving og feiling. Men av og til lager rosene hybrider på egen hånd, de får en gren som skiller seg fra resten av rosen. De danner en spontanhybrid, en «sport». Lennart Melby (1919 – 2009) som drev planteskole ved Mjøsa oppdaget på 1960-tallet en slik spontanhybrid på den gule klatrerosen ‘Leverkusen’. Han formerte den opp og kalte den «Emelie».
«Emelie» er blitt en populær rose. Den trives i rosariet i arboretet på Milde hvor jeg la merke til den første gang jeg fotograferte roser der, i 2002. I 2004 så jeg et flott eksemplar i rosariet i Trädgårdsföreningen i Göteborg.
Mellby registrerte aldri rosen i det internasjonale systemet, derfor skrives «Emelie» med doble anførselstegn, ikke enkle. Det er mulig at den er registrert under et annet navn, for på HelpMeFind er den utstyrt med et synonym, ‘Jolly Dancer’, med enkle anførselstegn. Mangeårig roseekspert. Rein Lae Solberg, har et bilde av rosen der, med kommentaren:
«Picture taken in my garden, Aug 2003. Doing well in a partly shaded area. Fantastic colours. Knud Pedersen, Denmark call this rose ‘Jolly Dance’?» Se: http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.127081
På nettsiden til Knud Pedersens planteskole, rosenposten.dk, finner jeg ganske riktig ‘Jolly Dance’ men opplysningene «Generelt: sport af Leverkusen, laksrosa blomster, meget stærk og god til buer. Bruges alt for lidt. Klarer sig fint på nordvæg.» Det tilhørende bildet er identisk med Solbergs bilde på HelpMeFind. Se: http://rosenposten.dk/roser.asp?vis=516
Jeg vet ikke om dette er samme rosen, eller om det er en tilsvarende. Jeg vil tro beggealternativer er mulig, for Lars-Åke Gustavsson skriver i sin bok, «Rosor för nordiska trädgårdar», at ‘Leverkusen’ av og til danner enkeltgrener som har blomster med avvikende farge. Han har også et bilde av rosen med en slik gren, fra en hage i Skåne.
Vinteren 2010 var svært hard for rosene i Bergen. Mange roser frøs helt ned og det gjorde også «Emelie» i rosariet på Milde. Men den døde ikke. I mai hadde den allerede mange nye skudd fra basis og et par å senener var den kommet tl hektene igjen.
I galleriet under finnes bilder av rosen i arboretet fra perioden 2002 til 2015, og også et par bilder fra Gøteborg, juli 2004.
.
.